Ha cukorbeteg van a családban, az étlap is átalakul. Lehet úgy is, hogy megpróbáljuk az eddig ismert ételeket édesítőszerrel készíteni. Az élmény általában romlik. Például a piskóták nagytöbbsége cukor nélkül nem lesz olyan könnyű.
Keressük inkább olyan sütiket, amelyek alapból kevesebb szénhidrátot tartalmaznak.
Az egyik kedvenc a leveles tészta. A vékony tészta kevés lisztet tartalmaz és nem kell édesíteni sem! A szénhidráttartalom a tölteléktől függ!
Az alábbi recept anyáról leányára száll a családomban. Emlékszem, amikor nagymamám azzal kedveskedett édesanyámnak, hogy előkészítette neki és szombatonként, amikor meglátogatott minket, akkor tálcán hozta ajándékként. És Anya nagyon boldog volt. Évek óta édesanyám csinálja nekem és nem kis létszámú családomnak. Én is nagyon boldog vagyok, tudom, milyen sok időt spórolok így meg. Mindig van lefagyasztva, nálunk nincs hétvége sütemény nélkül. Ez a leveles tészta nagyon olcsó, lefagyasztva hónapokig tárolható és 2-3 óra alatt teljesen kienged. Szombat, illetve vasárnap reggel felkelek, kiveszem a mélyhűtőből és 11 óra körül kisikálom. Csak annyi a dolgom vele, hogy kitaláljam, mi is legyen a töltelék.
Leveles tészta ( 8 rúd)
Hozzávalók:
35 dkg liszt
12,5 dkg margarin
pici só, pici cukor
3 tojás sárgája
2 dl tejföl
zsír a kikenéshez
Az adott mennyiségből 8 rúd lesz, egyenkénti tápanyag és energiatartalom:
Energiatartalom
386 kcal
Tápanyagtartalom
40,8 gramm szénhidrát
22,4 gramm zsír
8,4 gramm fehérje
A puha margarint a liszttel, 3 tojás sárgájával, egy csipet sóval, cukorral és a tejföllel összegyúrjuk, 4 cipóba osztjuk. Külön-külön vékonyra sikáljuk, zsírral megkenjük, majd szép fehérré lisztezzük. Feltekerjük. Hogy könnyebb legyen tárolni, kettévágjuk (egy cipóból 2 rúd lesz) és egyenként folpackba csavarjuk. Mehet a mélyhűtőbe!
Amikor gyorsan kell finom sütit készíteni, akkor előszedem, 3 óra alatt kienged. Ízlés szerint vékonyra sikálom. Sokszor a két rudat tovább felezem és így 4 db 20×30 cm-es tésztát kapok. Ha vastagabbra akarom a rétest, akkor nem felezem és kb. 25×40 cm-re nyújtom és abba helyezem a tölteléket.
Feltekerem, vékonyan tejföllel megkenem a tetejét és 170-180 fokos sütőben 20-30 percig aranybarnára sütöm. Por alapú édesítőszerrel tálalom.
Töltelékvariációk:
Túrós- a legjobb, szinte szénhidrátmentes
25 dkg túrót 1 ek búzadarával, kevés vaníliaaromával, 2 mokkáskanál folyékony édesítőszerrel és 1 egész tojással kikeverek. Ízlés szerint elosztom a kinyújtott leveles tésztán, általában 2 rúdhoz elegendő.
Almás- gyümölcs, már a szénhidráttal számolni kell!
Meghámozok, nagy lyukú reszelőn lereszelek kb. 10 db közepes méretű almát, a levét kinyomkodom, majd 2 mokkáskanál fahéjjal és 4 mokkáskanál folyékony édesítőszerrel összekutyulom és 10 percre a mikroba teszem. A 2 rúdból 4 db 20×30 cm-es téglalapot nyújtok. Hogy ne áztassa el a tésztát, a tésztára közvetlenül darált dióból, rumaromából , egy kevés dinsztelt almából egy vékony kenhető réteget képzek, erre helyezem a kész dinsztelt almát. Feltekerem, tejföllel megkenem és mehet a sütőbe. Akár cukormentes vaníliasodóval is tálalhatom. ( Hasonlít az osztrák almás strudlihoz)
Meggyes – ínyenceknek
Kimagozunk kb. 1kg-nyi meggyet. Télen sokan nyersen vagy lecukrozva (nagyon finom, de cukrosoknak nem ajánlott) tesznek el meggyet, 1 üvegnyi (800 ml) mennyiség mehet nyugodtan! 1 ek olajat 100 gramm búzadarát 2 ek olajjal megpirítok, majd a meggy levével összedolgozom. Amikor megszívta magát, akkor a kimagozott meggyel összekeverem. 1 teáskanál fahéjat is hozzákutyulok. Ízlés szerint édesítem. Most olyan édes a meggy, hogy nem is kellett külön édesítenem. A 2 rúdból 2 db 25×40 cm-es téglalapot nyújtok, megfelezem a meggyes tölteléket és feltekerem. Tejföllel megkenem a tésztát.
fogyózók ehetik ?
Liszt, csak teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt lehet amiből süthetek. Abból is el lehet készíteni?
Tisztelt Cím!
A leírásban használt szó gyakran a „kisikálás”. Mit jelent? A kinyújtásra gondoltam, de azt külön alkalmazza. a fogyókúrások fehér lisztet nem ehetnek. Lehet teljes kiőrlésű lisztből is elkészíteni a leveles tésztát?
Köszönettel: Szabóki Mariann
Válasz nincs!