Alacsony szénhidráttartalmú ételeken gondolkodva eszembe jutott, hogy a palacsinta megfelelő választás lehet. Főként, ha van itthon szénhidrát csökkentett liszt. Én magvas liszttel készítettem, a fiúknak nagyon tetszett. Roppant laktató! Egynél többet senki nem tudott megenni!
Hozzávalók:
palacsintához (13-14 db)
40 dkg szénhidrátcsökkentett (magvas) liszt – épp Diabestar Géniusz lisztkeverék volt itthon
3 tojás
2 gramm porélesztő
1 mokkáskanál cukor
2 csipet só
3 dl tej
kb. 3-4 dl szódavíz
0,5 dl olaj a sütéshez
a pörkölthöz:
750 gramm sertéscomb
1,5 evőkanál olívaolaj
75 gramm füstölt szalonna
2 gerezd fokhagyma
1 db zöldpaprika
1 db paradicsom
2 közepes fej hagyma
1 evőkanál pirospaprika
1 evőkanál pirosarany
½ evőkanál gulyáskrém
ízlés szerint só, bors, őrölt kömény, delikát
4 dl 12%-os tejföl- 2 dl a masszába, 2 dl a díszítéshez
A szokásos módon, minimális, 1 mokkáskanál cukor hozzáadásával gépi habverővel összekeverem, majd sósan kisütöm a palacsintákat. Pici olajjal kenem ki a forró 22 cm-es palacsintasütőmet. Fontos! a magvak miatt nem tudom olyan tökéletesen vékonyan sütni, mint a szokásos BL 55 lisztből készültet, kicsit vastagabb lesz. A kész palacsinta 66 grammos lett.
Kevés olívaolajon üvegesre sütöm a felkockázott füstölt szalonnát. Majd megfonnyasztom a felkockázott hagymát, utána hozzáadom a kb. 1,5×1,5 cm-re felkockázott combot és kicsit megpörkölöm a húst. Miután kifehéredett a comb, zúzott fokhagymával, pirosarannyal, gulyáskémmel, pirospaprikával fűszerezem. A paradicsomról lehámozom a héját, és paprikával együtt apróra vágom és ráöntöm a húsra. Fedő alatt párolom saját levében és ízlés szerint sózom, borsozom, kedvem szerint köménnyel, kevés delikáttal ízesítem. A fűszerektől nem kell félni, nincs bennük szénhidrát. Kb. 1,5 óra alatt puhára párolódik. Még melegen leszűröm a levét.
Amikor kihűlt a pörkölt, húsdarálón átdarálom. A tejfölt jól átkeverem. 2 dl-t félreteszek.
A maradék tejfölt leszűrt pörköltlével összedolgozom. Még 2 teáskanál étkezési keményítővel A 2/3 részét összekeverem a ledarált pörkölttel. A masszát 13-14 db palacsintába szétosztom. A palacsintákat úgy tekerem fel, hogy először mindkét oldalát behajtom, és csak utána tekerem fel, így nem hullik ki a töltelék. A feltekert palacsintákat kiolajozott tepsibe teszem, Ráöntöm a maradék tejfölös pörköltlét és 200 fokos sütőben 20 percig sütöm.
Tálalás: rácsorgatom a félretett tejfölt is. Salátával is tálalható.
Tápanyagtartalom palacsintánként: ( összesen 13 db lett)
26 gramm fehérje
10 gramm szénhidrát
22 gramm zsír
Energiatartalom:
364 kcal
Jó néz ki a család szereti.