Inzulin-módszerről

Az inzulin-módszert nem én találtam ki, hanem maga az élet.

Maga a rendszer igen egyszerű, érthető, könnyen betartható, bonyolult számításokat nem igénylő, stabil vércukorszintet adó orvosi diéta különösen túlsúlyosoknak, cukorbetegeknek, PCOS-ban szenvedőknek, magasvérnyomásos betegeknek.  Az ételek könnyen elkészíthetőek, a hozzávalók könnyen beszerezhetőek.

Ha ennél többet is szeretne megtudni az inzulin-módszerről, akkor olvassa tovább! Ne ijedjen meg, ha a magyarázatok kicsit nehezebben érthetőek, maga a megoldás pofonegyszerű lesz!

 

Számos fogyókúrás módszert ismerünk, legtöbbje kalóriacsökkentésen alapul. Több diétás rendszerben belefoglaltatik a fogyókúra alatti szükségletek pótlása is, megfelelő fehérje, vitamin, ásványi anyag bevitel is. A diétáknál a táplálkozási hormonok figyelembevétele azonban nagyon ritka!

A táplálkozási hormonokkal az elmúlt években kezdtek el mélyebben foglalkozni ( jelenleg a cukorbetegség új gyógyszerei is ezen a vonalon hatnak). Ilyen az inzulin, a GIP (Gastric inhibitory polypeptide) , a hasnyálmirigy glükagonja, a GLP-1 illetve GLP-2, ( glucagon like peptid), gasztrin, szekretin, kolecisztokinin, a tápcsatorna glükagonja stb.

Az inzulin-módszer kialakításában a legerősebb táplálkozási és egyben raktározó hormon, az inzulin viselkedését figyeltem meg és erre alapoztam a diétát.

A hasnyálmirigy által termelt inzulin nevű hormon a vércukorszint csökkentéséért felelős, ezen kívül ő maga a legerősebb zsírraktározó és raktárban tartó hormon.

Sok ember vérében igen magas az inzulinszint, mert normális mennyiségben nem elég hatásos, nem tudja a normális vércukorszintet kialakítani. Ezeknek az embereknek ú.n. inzulinrezisztenciájuk van. Inzulinrezisztencia= az inzulin hatástalansága, emiatt nagyobb mennyiségű hormon szükséges a vércukorszint normalizálásához. A magas inzulinszintnek számos következménye van. Hormonális hátterű betegségeket okozhat, ilyen a 2-es típusú cukorbetegség, a PCOS- policisztás ovarium szindróma és a túlsúly. De hátterében állhat olyan sokakat érintő problémáknak, mint a magasvérnyomás-betegség és az érelmeszesedés. Számos tanulmány szerint állhat például a nőgyógyászati rákos megbetegedések mögött is.

Számos diéta foglalkozik az inzulinrezisztenciával. Az elmúlt években bebizonyosodott, hogy a zsírszegény diétáktól sokkal hatékonyabbak a szénhidrát bevitel megszorításon alapuló fogyókúrák.  De legtöbbje igen sok korlátozást alkalmaz, hosszú távon tarthatatlanok.

Egy élhető, életen át tartható diétát építettem fel lépésről lépésre. Nincs olyan étel, amit a fogyókúra, diéta alatt nem lehet megenni, de megkerestem azt az időszakot a a nap folyamán, amikor büntetlenül fogyaszthatjuk. Ahol tehettem, ott engedtem az étkezésben, de ahol meg kellett szorítani, ott meg is tettem.

Az inzulin-módszer lényege, az inzulinrezisztencia és az inzulin hormon napi szükséglet változásának figyelembe vételével a vércukor ingadozás minimalizálása és egyben a termelődő inzulin mennyiségének csökkentése.

Az inzulin-módszer alapjai

A módszer alapja az, hogy a déli időszakban az inzulinszükségletünk fele akkora, mint reggel, és körülbelül 2/3-a az estinek.pic01sz

Az esti időszakban e mellett, igen elhúzódó az inzulinhatás, emiatt, akár 6-7 órán keresztül is magasabb marad az inzulin vérszintje a normálisnál vacsorát követően, ez a raktározás időszaka.

A túlsúlyosok kb. 80%-a inzulinrezisztens. Egy teljesen megszokott reggelit követően az étkezés utáni inzulinszint a normálisnál 2-3x-ra, de 10x-re is megemelkedhet!! És ez az inzulinszint már egész napra ilyen magas marad! Az inzulinrezisztens ember hiába nem eszik sokat (akár kevesebbet, mint normál testsúlyú asztalszomszédja), mégsem tud fogyni. Oka nem más, mint a szinte állandóan magas inzulinszint. Ha reggel az inzulin vérszintje elszáll, az aznapi fogyásnak már lőttek. Emiatt kell már a reggelivel is vigyázni!

pic02sz
Tehát a rendszer egyszerű. Fehérjepótlás napi 3x, kiegészítve zöldségekkel a tartós teltségérzet kialakítása érdekében, délben, amikor kis inzulinemelkedéssel ehetünk szénhidrátot is, egy NORMÁLIS EBÉD, olyan polgári módon.

 

Új szlogen születik:- REGGELIZZ, MINT EGY KOLDUS, EBÉDELJ, MINT EGY ÚR, VACSORÁZZ, MINT EGY ÍNYENC!

 

Amennyiben a rendszert betartjuk, igazi tiltások nélkül könnyedén fogyhatunk havi 2-4, akár több kg-ot. A fogyás mértéke természetesen függ a kalóriacsökkentés mértékétől és a szervezet anyagcseréjétől. A cukorbetegek anyagcseréje stabilizálódik, a PCOS-s nők alacsony inzulinszint mellett fogyhatnak, teherbe eshetnek, a magasvérnyomásos betegek vérnyomáscsökkenésében is segíthet. De a módszer tartása minden ember számára előnyös lehet, mert hosszú távon elkerülhetjük a rettegett hízást.

 

Így lesz az inzulin-módszer az élet maga.

 

A módszer részletes kidolgozása található meg a közeljövőben megjelenő könyvemben, ahol betegségcsoportokra, egészséges túlsúlyosokra bontva kiszámolt energia- és tápanyagbevitellel, könnyen betartható, beszerezhető étrenddel, kipróbált receptekkel is szolgálok.