Praktikus tápanyagtáblázat

shutterstock_248672929Ebben a táblázatban lényegében diéta alatt leggyakrabban használatos ételeket, alapanyagokat gyűjtöttem össze. Ne is keressük az aszalt sárgabarackot, a szőlőt vagy a banánt! A csülköt vagy a szalonna is kimaradt a válogatásból. Ritkán használt alapanyagok is kimaradtak az összeállításból. A csiga vagy kagyló sem a mi magyaros konyhánk alapanyaga, pedig számunkra megfelelő lenne a fehérjetartalma. Igyekeztem kis helyen a leggyakrabban használatos alapanyagokat összepakolni.

Pdf formátumban letölthető, kinyomtatható, akár a hűtő oldalára is feltapasztható.

HÚSOK ÉS HÚSKÉSZÍTMÉNYEK

Ideális, teljes értékű fehérjepótlás, különösen a kis zsírtartalmúak.   A felvágottakkal könnyű számolni, nem kell őket előkészíteni egy-egy étkezéshez.  A párizsit szemléltetésként tettem a táblázatba, hasonlítsuk össze a csirkemell sonkával. Hogy megugrik a zsírtartalom!

mennyiség energia (kcal) szénhidrát (g) fehérje (g) zsír (g)
csirkecomb nyers 100 g 112 1 21 1
csirkemell nyers 100 g 112 1 25 1
csirkemell sonka 100 g 111 2 20 2
csirkemell sonka 1 szelet 13,5 g 12,5 0 2,6 0
párizsi 100 g 220 0 12 18
párizsi 1 szelet 13 g 28,5 0 1,5 2,4
pulykacomb nyers 100 g 174 0 21 9
pulykamell nyers 100 g 139 0 26 3
pulykamell sonka 100 g 120 1 20 4
sertéscomb nyers 100 g 163 0 21 8
sertéskaraj főtt, füstölt 100 g 113 2 16 5
sertéstarja főtt, füstölt 100 g 153 1 15 9
sertéstarja nyers 100 g 157 0 17 12
setéskaraj nyers 100 g 143 0 21 6
szűzérme nyers 100 g 105 0 21 2
virsli ( közönséges) 100 g 198 0 19 13
virsli 1 darab 50 g 99 0 9,5 6,5
tonhal nyers 100 g 144 0 23 5
harcsa nyers 100 g 95 0 16 3

 

TEJ, TEJTERMÉKEK

Nagyon változatosan elkészíthető csapat kis kalória, de relatíve nagy fehérjetartalommal. Vigyázzunk a sajtokkal a zsírtartalmuk miatt! Az emésztésnek nagyon kiváló a joghurt, a kefir! Jól kombinálhatjuk zöldségekkel, szuper saláta alapok.

mennyiség energia (kcal) szénhidrát (g) fehérje (g) zsír (g)
aludttej lefölözve 1 dl 46 3 3 2
joghurt 1 dl 50 5 3 1
joghurt gyümölcsös light 1 dl 50 8 3 1
joghurt natúr 1 dl 57 5 3 3
juhtúró 100 g 274 3 15 22
kefír 1 dl 58 5 3 3
tehéntúró félzsíros 100 g 140 3,5 17 7
tej 1,5% 1 dl 44 5 3 1,5
tejföl 12% 1 dl 132 3,5 3 12
Túró Rudi natúr 30 g 105 9 4 5
camembert 100 g 299 1,5 21 23
feta sajt 100 g 237 0 17 19
feta sajt light 100 g 179 0 23 9
mozzarella 100 g 300 2 22 22
trappista 100 g 381 2 28 28
trappista light 100 g 219 2 31 10

 

TOJÁS

Nagy fehérjetartalma miatt fogyókúra alatt ideális, különösen a tojásfehérje. Sose dobjuk ki a fehérjét, inkább fagyasszuk le. Később, amint kienged, úgy használhatjuk fel, mint a friss tojást. Naponta maximum 2 tojássárgáját fogyasszunk a nagy zsírtartalma miatt!

mennyiség energia (kcal) szénhidrát (g) fehérje (g) zsír (g)
tojás egész 1 db 68 0 5,4 5
tojásfehérje 1 db 14 0 3 0,1
tojássárgája 1 db 54 0 2,4 4,9

 

NAGY FEHÉRJETARTALMÚ NÖVÉNYI ALAPANYAGOK

Csak a teljesség igénye miatt készítettem ezt a táblázatot. A fehérjepótlás nehézkes húsmentes étrend esetén, mert ezek az alapanyagok a nagy fehérjetartalom mellett vagy nagy szénhidráttartalommal (hüvelyesek) vagy nagy zsírtartalommal (olajos magvak) rendelkeznek. Ezért húsmentes napokon inkább gombát együnk.

mennyiség energia (kcal) szénhidrát (g) fehérje (g) zsír (g)
csiperkegomba nyers 100 g 40 3 6 0
dió 100 g 650 12 19 57
földimogyoró 100 g 610 18 27 47
lencse nyers 100 g 353 60 26 1
mandula 100 g 625 7 28 52
napraforgómag 100 g 590 17 19 47
pisztácia 100 g 600 12 21 52
sárgaborsó 100 g 167 63 20 8
szemes bab nyers 100 g 349 60,1 23,7 1,8
szójakocka 100 g 450 15 45 21
szójás fasírtpor 100 g 390 12 35 32
tofu-szójatúró 100 g 114 7 12 1
tökmag 100 g 574 15 30 50
zöldborsó konzerv 100 g 71 9 5 0
zöldborsó nyers 100 g 81 14,4 5,5 0,4

 

ZÖLDSÉGEK, ALACSONY SZÉNHIDRÁTTARTALMÚ GYÜMÖLCSÖK

Nyugodtan, szinte számolás nélkül fogyaszthatóak. Nagy rosttartalmuk miatt ballasztanyagként telítenek, rendben tartják az emésztésünket. A kelkáposzta és a gomba nagy fehérjetartalmú, de a többi zöldségben sem fehérje, sem zsír nincs. ½ kg zöldség energiatartalma egyezik meg 2 dl rostos gyümölcslé energiájával!

Láthatják, hogy az apró magvas gyümölcsök annyi szénhidráttal rendelkeznek, mint a zöldbab vagy a karalábé. A legjobb befejezése a napnak egy kis kerti szamóca!

mennyiség energia (kcal) szénhidrát (g) fehérje (g) zsír (g)
brokkoli 100 g 24 2 3 0
cékla 100 g 30 6 1 0
cukkini 100 g 20 3 1 0
csemege uborka 100 g 15 2 1 0
csicsóka 100 g 30 4 2 0
csiperke 100 g 40 3 6 0
fekete retek 100 g 10 1 1 0
fokhagyma 100 g 135 26 7 0
káposzta fejes – vörös 100 g 35 6 2 0
karalábé 100 g 40 7 2 0
karfiol 100 g 30 4 2 0
kelkáposzta 100 g 35 4 4 0
kínai kel 100 g 15 2 1 0
kovászos uborka 100 g 10 2 1 0
padlizsán 100 g 25 5 1 0
paradicsom 100 g 23 4 1 0
paradicsom 1db 75 g 17 3 1 0
patisszon 100 g 30 6 1 0
petrezselyemgyökér 100 g 30 5 2 0
piros retek 100 g 15 2 1 0
póréhagyma 100 g 35 2 0 0
sárgarépa 100 g 40 8 1 0
savanyú káposzta 100 g 20 3 1 0
sóska 100 g 25 2 2 1
spárga 100 g 15 2 2 0
spenót 100 g 20 2 2 0
tök 100 g 30 6 1 0
uborka 100 g 10 2 1 0
vargányagomba 100 g 40 4 6 0
vegyes vágott 100 g 15 3 1 0
vöröshagyma 100 g 40 8 1 0
zeller 100 g 30 5 1 0
zöldbab 100 g 30 7 2 0
zöldpaprika 100 g 20 3 1 0
zöldpaprika 1 db 50 g 10 1,5 0,5 0
citrom 100 g 30 2 0 6
málna 100 g 30 5 1 1
ribizli 100 g 30 7 1 1
szamóca 100 g 35 7 1 1
szeder 100 g 40 6 1 0

 

KENYEREK, HAGYOMÁNYOS KÖRETEK

Ezek az ételeink a gyorsan felszívódó szénhidrátok prototípusai (kivétel a durumtészta). Déli étkezéskor  fehérjével, zsírtartalmú ételekkel, sok zöldséggel fogyasztandóak, így kevésbé emelik meg a vércukorszintet. Keményebb fogyókúránál ezen ételek mennyiségének csökkentése javasolt, mert ezekből csak energia lesz, abból pedig túlsúly esetén van bőven a zsírraktárokban!

mennyiség energia (kcal) szénhidrát (g) fehérje (g) zsír (g)
pékáru
barna kenyér 100 g 245 50 8 1
fehér kenyér 100 g 250 53 9 1
kifli 1 darab 44 g 130 25 4 1
toast kenyér teljes kiőrlésű 100 g 231 44 7,2 2,3
toast kenyér teljes kiőrlésű 1 szelet 20 g 44 9 1,4 0,5
zsemle 1 db 60 g 150 30 5 0
burgonya főtt 100 g 77 17 2 0
burgonya nyers 100 g 90 20 2 0
hasábburgonya sült 100 g 292 37 4 14,5
kukorica konzerv, főtt 100 g 90 20 3 1
levesbetét pl. cérna-, csigatészta főtt 100 g 100 17,5 3 1
rizs főtt 100 g 130 28,2 2,7 0
rizs főtt 2 evőkanál 30 g 39 8,4 0,8 0
rizs nyers 100 g 345 80 8 0
tészta 4 tojásos főtt 100 g 120 25 4 0,7
tészta 4 tojásos nyers 100 g 360 74 12 2
tészta durum főtt 100 g 160 31 6 1
tészta durum nyers 100 g 355 71 12 1

 

ÉDESIPARI TERMÉKEK

Nagy szénhidráttartalmuk miatt dicséretként ebéd után fogyaszthatóak, amennyiben kenyérrel, hagyományos körettel csínján bántunk. A fagyi azért jó, mert még mínusz 18 fokról plusz 37 fokra fel kell melegítenünk és az is egy kis munkájába kerül a szervezetünknek.  🙂

mennyiség energia (kcal) szénhidrát (g) fehérje (g) zsír (g)
kakaópor 100 g 440 42 5 28
Túró Rudi natúr 30 g 105 9 4 5
fagylalt 100 g 150 30 3 5
fagylalt 1 gömb 30 g 45 9 1 1,5
jégkrém 100 g 165 28 2 4
étcsokoládé 100 g 390 50 12 16
pudingpor 50 g 175 44 0 1
puding édesítőszerrel 1 dl 60 12 3 2,5

ZSIRADÉKOK

A táblázatban láthatjuk, hogy kalória szempontjából jelentős különbség nincs a zsiradékok között. Az olívaolaj abban különbözik a többitől, hogy sok telítetlen kötést tartalmazó zsírmolekulákból épül fel, úgynevezett antioxidáns hatása miatt csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

mennyiség energia (kcal) szénhidrát (g) fehérje (g) zsír (g)
margarin light 100 g 350 0 0 40
margarin 100 g 740 0 0 79
vaj 100 g 750 0 10 80
sertészsír 100 g 930 0 0 99
napraforgóolaj, olivaolaj 1 dl 884 0 0 100
margarin light 1 toastkenyérre 5 g 17,5 0 0 2
vaj 1 toastkenyérre 5 g 37 0 0,5 4
olivaolaj 1 evőkanál 12 g 106 0 0 12