Testösszetétel, testzsír mérésről

 

Számos lehetőségünk van arra, hogy a testösszetételünkről tájékozódjunk. Az egyik legegyszerűbb lehetőség a BMI, a body mass index. A kilogrammban mért testtömegünket osztjuk a méterben mért magasságunk négyzetévelTájékozódásra alkalmas. Egyszerű alkalmazhatósága miatt széles körben alkalmazott, de nagy izomtömegű sportolóknál, testépítőknél nagy hibát követünk el, ha ennek az egyenletnek hiszünk.  Illetve ismertek az úgynevezett szarkopéniás páciensek (kevés izomtömeggel), akik BMI értéke normális, mégis emelkedett zsírtömeggel rendelkeznek.

.

 

Testtömegindex (kg/m²) Testtömeg osztályozás
< 16 súlyos soványság
16 – 16,99 mérsékelt soványság
17 – 18,49 enyhe soványság
18,5 – 24,99 normális testsúly
25 – 29,99 túlsúlyos
30 – 34,99 I. fokú elhízás
35 – 39,99 II. fokú elhízás
≥ 40 III. fokú (súlyos) elhízás

forrás:   http://hu.wikipedia.org/wiki/Testtömegindex      alapján

 

 

BMI számítást már az egyetemen is így tanultam több, mint 20 évvel ezelőtt.

Van -e más, modernebb lehetőség?

Az általános és középiskolákban jelenleg is zajlik egy vizsgálat (NETFIT országos felmérés), mely során a tanulók testzsír mérését végzik tudáspróbával kiegészítve. A testösszetétel mérést BIA segítségével teszik.

 

BIA mérés

Számos szakembernek is lehetősége van ú.n. BIA (bioimpedancia analízis – test ellenállásainak speciális vizsgálata) mérésre, ami pár perc alatt egy számítógépes szoftver segítségével pontosan meghatározza a szervezet aktív sejtállományát, össz víztartalmát (sejten kívüli és sejteken belüli víztartalmat külön is), testzsírtartalmát.

A szoftver a felvitt adatok alapján azt is megmutatja, hogy a páciens korának, nemének, magasságának, testtömegének alapján mennyi a felesleges zsírtömege és milyen állapotban van az aktív sejtállománya. Az aktív sejtállomány kb. 60%-a izom, a maradék pedig a működő szerveink tömegét jelentik pl. máj, lép, szív, tüdő stb.) A víztartalom változásának vizsgálatával különféle betegségek kezelését is tudjuk követni. Például szívelégtelenség, veseelégtelenség. Ilyenkor fontos, hogy a víztartalom sejteken belül vagy kívül található (oedemák/ vizenyők követése).

A képen található Akern gép, amit én is használok BIA mérésre.

Akern

A BIA méréssel követni lehet a fogyókúrát is, a szoftver megmutatja, hogy a fogyás valójában mit is jelent. Izomveszteséget, zsírcsökkenést vagy csak a víztartalom csökkent?

Egy jó minőségű fogyókúra esetén a fogyás maximum 10%-a történhet az aktív sejtállományból.

Ismételt vizsgálatok, a fogyókúra illetve kezelések hatásának követésére javasolt a körülmények standardizálása.

Hasonló ruházatban, üres gyomorral és húgyhólyaggal történjen a vizsgálat!

Ne használjunk előtte kézkrémet, testápolót!

A vizsgálat előtt ne sportoljunk, ne szaunázzunk!

Lehetőleg minden vizsgálat ugyanabban az időpontban történjen! Reggeli előtti időpont lenne a legideálisabb, de azt hiszem, ilyenkor a mérendő alanyok és a vizsgálatot végzők időbeosztása miatt csak kivételes esetekben történik. Általában ebéd vagy vacsora előtt, már üres gyomorra végezzük a BIA mérést. A vacsora előtti mérésnél már sokszor 1- 1,5 kg-mal mérünk msp hack nagyobb tömeget, mint reggel, melynek hátterében a nap közben felgyülemlett víztartalom emelkedés is állhat. Nők esetében a menstruáció előtt közvetlenül és a menses alatti időszakban is nagyobb mennyiségű víztartalom mérhető (fogyókúra követésére nem túlzottan alkalmas időszak, sajnos).

A BIA mérés folyamata

Az általam használt géphez a testtömeg- és testmagasság-mérést követően kb. 5 percen át feküdni kell a vizsgálathoz. Ez az idő szükséges ahhoz, hogy a test vízterei eloszoljanak. 4 db elektródát ragasztunk fel a kéz- illetve lábfejre, melyek kábelekkel kapcsolódnak a BIA géphez. A vizsgálat időpontjában a pontos méréshez moccani sem szabad és a végtagjaink sem egymáshoz, sem a testhez, sem egyéb vezető tereptárgyhoz pl. radiátor nem érhetnek! A gép által megjelenített számokat a számítógép szoftverje elemzi.

Nemcsak a test víztereiről, zsírtartalmáról, aktív sejtállományáról tudjuk meg a legfontosabb adatokat, hanem a szervezet anyagcseréjét is kiszámítja a program. Ez az adat szükséges egy sikeres fogyókúra lehetőségének kalkulálásához is. Egy látványos fogyókúránál a napi kalóriabevitelnek 600-1300 kcal-val kell kevesebbnek lenni az anyagcserétől.

BIA méréssel egy kicsit még közelebb jutunk saját testünk megismeréséhez, diétát, fogyókúrát tervezhetünk meg segítségével.